Praktikisht të gjitha llojet më të famshme të rrushit të përdorura në verërat në botë janë varietete franceze, që do të thotë se ato ose origjinën në Francë ose u bënë të famshme përmes shprehjes së tyre në verërat franceze.
Këto varietete përfshijnë Chardonnay, Merlot, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir dhe Syrah, midis shumë të tjerëve.
Gjatë shekujve, varietetet e ndryshme të rrushit janë përshtatur në rajone të caktuara të Francës. Në disa rajone, verëtarët prodhojnë verëra të përziera, nga disa lloje rrushi; Në rajone të tjera, verërat rrjedhin nga një varietet i vetëm.
Varieteteve Bordeaux (të përdorura përgjithësisht në lidhje me varietetet e kuqe):
Cabernet Sauvignon, Merlot dhe Cabernet Franc, kryesisht; Malbec dhe Petit Verdot janë dy varietete të vogla të kuqe të Bordeaux Varieteteve të kuq Rhône: Syrah, Grenache, Cinsault dhe Mourvèdre Varietetet e Bardhë Rhone: Marsanne, Roussanne, Grenache Blanc, dhe Viognier Varieteteve jugore franceze (të përdorura përgjithësisht në lidhje me Reds): Grenache, Cinsault, Mourvèdre and Carignan