france

Historia e verës franceze, përfshin një periudhë të paktën 2600 vjet që daton nga themelimi i Massalia në shekullin e 6 para Krishtit nga Phocaeans me mundësinë që vreshtaria ekzistonte shumë më herët. 

Romakët bënë shumë për të përhapur vreshtarinë në të gjithë tokën që ata e njihnin si Gaul, duke inkurajuar mbjelljen e hardhive në zonat që do të bëhen rajonet e njohura të verës në Bordeaux, Burgundy, Alsace, Champagne, Languedoc, Loire Valley dhe Rhone.

Gjatë historisë së saj, industria franceze e verës do të ndikohej dhe nxitej nga interesat tregtare të tregut fitimprurës anglez dhe tregtarët Hollandezë. Para Revolucionit Francez, Kisha Katolike ishte një nga pronarët më të mëdhenj të vreshtave në Francë, duke pasur ndikim të konsiderueshëm në rajone të tilla si Champagne dhe Burgundy, ku fillimisht rrënjoset koncepti i terroir. Ndihmuar nga këto ndikime të jashtme dhe të brendshme, industria franceze e verës ka qenë bartëse pole për industrinë botërore të verës për pjesën më të madhe të historisë së saj me shumë nga verërat e saj të konsideruara si pikë referimi për stilin e tyre të veçantë. Fundi i 20-të dhe fillimi i shekullit të 21-të sollën një ndryshim të konsiderueshëm – të shënjuar nga një treg në ndryshim global dhe konkurrencë nga rajone të tjera evropiane të verës, si Italia dhe Spanja, si dhe nga prodhuesit e rinj të verës në botë si Kalifornia, Australia dhe Amerika e Jugut